Grønn stær (glaukom)


Grønn stær er en øyesykdom som skader synsnerven og den går ikke å reparere dersom den først har oppstått. Det er derfor avgjørende med en tidlig oppdagelse og behandling av sykdommen.

50% av de med grønn stær vet ikke om det. Andre familiemedlemmer med grønn stær, økt alder og afrikansk eller asiatisk opprinnelse gir en større risiko for å utvikle sykdommen.

Det er viktig med en god undersøkelse hos øyelege for å avklare om man har grønn stær – eller om man har økt risiko for å utvikle sykdommen.

Grønn stær var tidligere synonymt med forhøyet trykk i øynene, men vi vet nå at det ikke er så enkelt. Har du derimot forhøyet trykk i øynene vil du normalt ikke merke noe til det og skaden på synsnerven kommer snikende. I tillegg opplever mange at kun ett øye får nedsatt syn og det friske øye dekker over slik at sykdommen derfor har utviklet seg langt før de kommer til øyelege.

Ett av de viktigste rådene vi gir våre kunder er derfor å holde over ett og ett øye iblant, for å få med seg en eventuell synsendring som utvikler seg på bare ett av øynene.

  • Før var det lite å gjøre med grønn stær (glaukom), og de fleste ble blinde. Med dagens kunnskap og behandlings-muligheter er sjansen stor for å berge synet. Det er store muligheter til å ikke få skade på synsnerven dersom tendens til grønn stær diagnostiseres før skaden har oppstått.
  • Den beste måten å forebygge progresjon og forverring av glaukom, er ved jevnlige øyeundersøkelser.
  • Tidlig oppdagelse kan bremse sykdomsutviklingen, men skader som allerede har oppstått lar seg ikke reparere.

Få kjenner til at det er mulig å komme til legespesialist i øyesykdommer uten henvisning fra fastlegen.

Grenland Øyelegesenter i Skien er det eneste øyelegesenteret sør for Oslo som tilbyr undersøkelse og behandling uten henvisning.

Les mer om vårt private helsetilbud her.

Våre øyeleger


  • Grenland Øyelegesenter ved Tina Dale Brauti er en del av det offentlige tilbudet og inngår i frikortordningen. Det er behov for henvisning fra fastlege, optiker eller helsestasjon for å få time og årsak til henvisning bestemmer ventetid.
  • Senteret har i tillegg et helprivat tilbud, ledet av Bjørn Brauti. For de som ikke har konkrete plager, som ønsker en kortere ventetid og/eller som ikke har henvisning.
Bestill time her!

Kontakt oss


Har du noen spørsmål?
Ta gjerne kontakt med oss hos Grenland Øyelegesenter.

Kontakt oss på 35 52 17 71, eller send oss en melding.

Vi er her for å hjelpe deg!